Кабели за фотоволтаични систими

Окабеляването е важна задача на всички нива в соларната индустрия, както в планирането, така и в реалното производство. Производителите на модули, системните интегратори и инженерите по монтажа са зависими от икономични, надеждни и дълготрайни електрически връзки. Кабелите за соларни панели, конекторите и съединителните кутии трябва да бъдат проектирани така, че времето им за индустриално производство да се намали, а по-късно грешките при инсталация да могат да бъдат сигурно избегнати. По-голямата част от производителите от дълго време се стремят да отговорят на изискванията на своите клиенти, като доставят предварително монтирани съединителни кутии и конектори с предварително конфигурирани дължини на кабелите. Обикновено производственият процес е напълно автоматизиран и включва интегрирани изпитателни цикли, което гарантира постоянното високо качество. В същото време обаче, има друг аспект, който заслужава особено внимание, засягащ фотоволтаиците – не на последно място с оглед на факта, че правителствените стимули са насочени към периоди от 20 години и повече, компонентите за фотоволтаици трябва да бъдат изключително издръжливи и устойчиви на озон, ултравиолетово лъчение и на различни атмосферни условия. Това представлява голямо предизвикателство за производителите, но много от тях отстъпват пред богатото ноу-хау, събирано в продължение на десетилетия опит с други форми на открито окабеляване.

Кабелът H1Z2Z2-K-1X4.0/RD е специално предназначен за използване при създаване на фотоволтаични инсталации. Кабелите за тази цел трябва да се характеризират с повишена устойчивост на високи температури и атмосферни условия.

 

В допълнение към кабелите във фотоволтаичните инсталации се налагат редица допълнителни изисквания, като: устойчивост на озон, UV радиация, хидролиза, масла и агресивни химикали. Тези кабели също са устойчиви на пламък (в съответствие със стандартите VDE 0482-332-2, DIN EN 60332-1), а специалният, омрежен, безхалогенен материал, използван като изолация и външно покритие не произвежда химически агресивни вещества по време на горенето.

Leave a Reply